BEGIN TYPING YOUR SEARCH ABOVE AND PRESS RETURN TO SEARCH. PRESS ESC TO CANCEL

HÁTiskola, hogy a padban is egészségesek maradjunk

Gondoljuk csak végig egy hosszú napunkat! Mennyi időt töltünk ülő helyzetben? Munkába, iskolába menet az autóban vagy a buszon, napközben az iskolapadban vagy az íróasztal mellett, étkezés közben, otthon a számítógép, tanulás, tévé előtt és még sorolhatnám, mert rengeteg dolgot ülve végzünk. Az ülés az, ami a gerinc egyik legnagyobb “ellensége”. Mit tehetünk fiatalkorban, azért, hogy sose legyen gondunk a hátgerincünkkel? Erre kérdésre válaszol Brebán Magdolna Noémi, gyógytornász, az UFF Vezető Tanács tagja, a Hátiskola program megálmodója.8 oldal Hatiskola Noemi kicsiben

Hogyan üljünk?

Fontos, hogy megfelelő legyen a beállítás (szék, asztal, számítógép).  A széket időnkét át lehet cserélni fit labdára vagy a széken segédeszközöket lehet alkalmazni, ami segít a hosszan tartó helyes ülésben (henger párna, ékpárna, aktív párna). Minden órában fontos egyszer legalább felállni és át mozgatni a gerincet. Minden nap végén vagy egy hosszabb tartó ülőmunka után a földre háttal lefeküdni, ugyanis a gerinc ebben a helyzetben van nyugalmi állapotban és a csigolyák közti porckorongok nincsenek terhelés alatt. Íróasztalnál, számítógép előtt ülve a talpak a földön, térdek 90 fokban hajlítva, az alkar a csukló vízszintesen és alátámasztva legyen, a könyök 90 fokban, a fül a vállakkal egy vonalban, a fenék teljesen hátratolva és a derék homorulata megtámasztva (széktámla, hengerpárna), a számítógép képernyőjének felső széle szemmagasságba legyen.

Ne hajoljunk, ne görbüljünk!

9 oldal Hatiskola eloadasA gerincproblémák megelőzésére nagyon jók a különböző tornák (pilates, gerinctorna, stb.), úszás, tánc, de igazából az életmód az, ami meghatározó, a mindennapi mozgásaink, cselekedeteink során követünk el nagyon sok hibát. Ezek a sokszor ismételt rossz mozdulatok pl. helytelen ülés, emelés, cipelés, biciklizés, takarítás, helytelen testtartásban fogmosás, cipőfelhúzás stb. vezetnek a problémákhoz, hátfájáshoz. Ha ezeket rendbe rakjuk, akkor kitolhatjuk azt az időt, mert azért nem mondom, hogy a gerinc nem fog kopni, elhasználódni az idő előrehaladtával.

A jó iskolatáska:

  1. Állítható, széles és puha vállpántok.
  2. Merev falú, hátra simuló kialakítás.
  3. A táska a váll vonalától a medencecsontig kell érjen.
  4. A táska saját súlya a lehető legkisebb legyen.
  5. Többrekeszes beltér, megfelelő súlyelosztás.

Ha mindez megfelelő, akkor figyeljünk arra, hogy a megpakolt iskolatáska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát.

A HÁTiskola program támogatója a Székelyudvarhely Városi Önkormányzata.

green copy

ÍRJ HOZZÁSZÓLÁST

Kérünk légy udvarias, nagyra értékeljük! Az e-mail címedet bizalmasan kezeljük. A hozzászóláshoz kérünk töltsd ki a szükséges mezőket.